IV. ročník súťaže vo varení gulášu " O putovnú varechu Starostu obce"

11.08.2012 13:00

O Ľubeľskom guláši a country zábave

   Šikovné ženy sú požehnaním pre domácnosť o čo však viacej pre celú obec. Dňa 11. 8. 2012 Únia žien v Ľubeli v spolupráci s obcou Ľubeľa usporiadala už IV. ročník Súťaže vo varení gulášu o putovnú varechu starostu obce. Ohníky sa pod kotlami rozhoreli už o 13:00 a prakticky za 4 hodiny sa už porota mohla pustiť do hodnotenia.

Mužstvá + Žensvá = Družstvá
Svoje kulinárske schopnosti prišli predviesť kuchári z blízka aj ďaleka. Obec Ľubeľa reprezentovalo dokonca niekoľko družstiev z jej aktívnych organizácií. Boli to obratné ženy a odvážni muži Miestneho odboru Matice slovenskej v Ľubeli, organizátorky z Únie žien Slovenska v Ľubeli, ansambel Ľubeľského ochotníckeho divadla Kolomana Ondreja Urbana, bojovní hráči Obecného stolnotenisového klubu Ľubeľa, nechýbali ani varešky miestneho Turistického oddielu TuristClub Ľubeľa. Ani iný občania našej obce nezostali o hanbe do súťaže sa zapojilo aj družstvo Šport baru, či rodiny Glončáková a Ošková /minuloročný víťazi/. Z cezpoľných do našej obce zavítali páni súťažiaci z Miestneho odboru Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši, či družstvo Obecného úradu Liptovské Kľačany.

Víťazná „polievka“
V hrncoch to vrelo rovnako, ako aj medzi súťažiacimi. Ovzduším sa šírili sladkasté, korenisté, vábivé vône od výmyslu sveta. Neľahká úloha stála pred skupinou porotcov. Vybrať ten najlepší guláš, ktorého vlastnosti ako: konzistencia, farba, vôňa, ale najmä chuť- tvrdosť mäsa, stav zemiakov, či iné, mohli byť vzorom pre ostatné guláše. Po rozhodovaní a sčítaní bodov sa definitívnym regulérnym víťazom stala /podľa názoru väčšiny nie len súťažiacich/ „držková polievka“, ktorú varilo družstvo Obecného úradu Liptovské Kľačany. No väčšina poroty /4 zo 7/ a pár odvážlivcov nazvalo daný produkt gulášom- nakoľko však nebol podaný nijaký protest počas prípravy, ostatní súťažiaci museli verdikt poroty prijať. Z postrehov zúčastnených, by však určite bolo vhodné zo strany usporiadateľov prehodnotiť niektoré pravidlá súťaže. My však srdečne blahoželáme víťazom, a porazeným prajeme veľa do budúcna úspechov v kulinárskom umení.

Slabšia chvíľka počasia - silné stretnutia so známymi
Aj keď v pravom zmysle slova nemôžeme hovoriť o víťazoch a porazených, lebo všetci účastníci prežili nádherne, aj keď mierne upršané popoludnie v spoločnosti dobrých ľudí a známych, s ktorými si mohli poklebetiť, či vymeniť kuchárske skúsenosti. Veď stretnúť pár dlho nevidených priateľov, to poteší každého. Dážď možno pár ľudí odradil, no celková atmosféra určite stála za všetko úsilie organizátorov. Sprievodné podujatia boli taktiež milým spríjemnením času variacim. Išlo o súťaž v držaní piva, či tombolu. Veríme, že tradícia vo varení gulášu v Ľubeli nezapadne prachom a pevne sa tešíme na ďalší ročník súťaže a dúfame, že počasie si vyberie slabšiu chvíľku inokedy.

Country Večer
Deň však ešte neskončil a občania našej obce sa mohli tešiť na podujatie, ktoré pre nich zorganizoval Ján Urban. Tohto roku totiž Šport bar oslavoval 10. jubileum od otvorenia svojich dvier a oslava narodenín Šport baru sa niesla v štýle country. Napriek nepriazni počasia, ktoré prinútilo presunúť organizátora akciu do Kultúrneho domu, môžeme hovoriť o jej mimoriadnom úspechu. Kultúrny dom totižto nie len že praskal vo švíkoch, ale kapela Country steps dokázala rozprúdiť zábavu, aká sa v Ľubeli vidí možno len na Štefana. Jedným z organizátorov štefanskej MegaShow je tiež Ján Urban a teda táto oslava bola naozaj hodná mena svojho usporiadateľa. Či už ste krepčili, sedeli pri stole alebo kysli doma, v každom prípade nevídané rozmery udalosti budú v rezonovať v spomienkach zúčastnených ešte dlho po jej skončení. Slová sú preto zbytočné, bolo treba zažiť...