3. ročník súťaže vo varení gulášu o " Putovnú varechu Starostu obce"

27.08.2011 11:00

3. ročník súťaže vo varení gulášu
 

   Príjemné dlhé letné dni si ľudia zvyknú spríjemňovať množstvom aktivít. Ľudí lákajú kúpaliská, príroda alebo zahraničné krajiny. No mnohí sa rozhodnú stráviť deň s priateľmi či rodinou pri spoločnom posedení, pri grilovaní, pri varení gulášu. A práve spomínaný guláš sa v poslednej dobre dostáva do popredia v tradičnej kuchyni a pomaly môžeme povedať, že tento pokrm sa stal národným jedlom. Súťaže vo varení gulášu sa organizujú prakticky po celom Slovensku. Výnimkou nie je naša obec.

   Únia žien Slovenska v Ľubeli dňa 27. 8. 2011 už tretí rok zorganizovala Súťaž vo varení gulášu o „Putovnú varechu starostu obce“. Na miestnom ihrisku sa o 11:00 hodine zoradili súťažiaci a predsedníčka usporiadateľskej organizácie Viera Bubniaková, spolu so starostom obce Milanom Kubíkom, privítala zúčastnených, slávnostne otvorila akciu a vyzvala družstvá, aby sa pustili do prípravy a varenia gulášov. Gulášnici sa potom už nenechali zahanbiť a s oduševnením zahájili prácu.

   So súťažným číslom 3 sa prišli predstaviť členovia Miestneho odboru Matice Slovenskej v Ľubeli, ktorí so slovenským znakom na hrudi a veľkým oduševnením pripravili gulášu ako pre regiment. Hneď vedľa, pod číslom 4, súťažil jediný mimo-ľubeľský tím, hlavný kuchár pán Vincent Vyšňan prekvapil porotu gulášom s netradičného mäsa, z medveďa. Ani Poľovnícke združenie Viackov nestálo bokom a tiež sa blysli kulinárskym umením, ich súťažné číslo bolo päť. Nezabudneme ani na organizátorov. Únia žien Slovenska v Ľubeli, s číslom 6, bojovala mocne na poli prevažne mužskej konkurencie a ženy sa nenechali zahanbiť. Guláš sa viaže k turistike a preto nesmeli chýbať ani turisti. TuristClub Ľubeľa zostavil veľmi početné družstvo a statočne so svojím číslom osem hájili dobré meno organizácie. Ale najlepším zo všetkých gulášnikov sa podľa poroty stal tím číslo sedem. Tibor Oško s Luciou Batizovou už druhý rok obhájili svoje prvenstvo. Ich gulášové dielo bolo v skutku zaujímavým a podľa všetkého aj najlepším. Opäť im bola odovzdaná „Putovná varecha starostu obce“ priamo z rúk starostu. Následne svojimi podpismi na rukoväti varechy spečatili svoje víťazstvo. No i ostatní súťažiaci sa nemajú za čo hanbiť, už len svojou účasťou sa zaradili medzi víťazov. Okorenením dňa bola súťaž v držaní piva, o prvé miesto sa delili Tibor Oško a Vincent Vyšňan.

   Veríme, že tretím ročníkom tradícia varenia gulášu nezostane len v našich spomienkach. Dúfame, že sa o rok môžeme tešiť opäť na priateľskú atmosféru a spoločnosť dobrých ľudí, ktorí sa budú zvŕtať s varechami pri kotlíkoch pokrmu zvaného guláš.