1. ročník súťaže v peční zákuskov " O drevený valček"

17.03.2013 13:00

Sladká nedeľa

    V nedeľu 17. marca 2013 sa uskutočnili v Kultúrnom dome v Ľubeli súčasne dve akcie, ktoré spoločne zorganizovali Obecný úrad v Ľubeli, Únia žien Slovenska a ZŠ s MŠ v Ľubeli. Podujatie začalo súťažou v pečení koláčov „O drevený valček“, ktorej sa zúčastnilo až 25 súťažiacich. Nádherné a najmä chutné výtvory hodnotila odborná porota v zložení: predsedníčka KO UŽS Alena Kuniaková, Anna Rojčeková, Katarína Sivková, Renáta Petrášová, Vincent Urban, starosta obce PhDr. Milan Kubík a PhDr. Milan Jančiga, ako aj samotní diváci. Cenu poroty aj diváka získal koláčik č. 5 „Ovocný zákusok s čučoriedkami“ od Ivetky Janičinovej. Ceny KO UŽS získali Jozefína Slavkovská, Mgr. Mária Ošková a Iveta Ošková. Úspešný 1. ročník súťaže v pečení zákuskov by sme mohli ukončiť slovami jedného z porotcov: „Um a šikovné ruky žien sa ukázali v nápaditosti každého zákusku. Mimoriadna chuť vytvorila nebíčko v papuľke. Vďaka patrí organizátorom, ale hlavne všetkým ženám, ktoré tak dobre napiekli“.

    Predveľkonočné nedeľné popoludnie nám spríjemnili aj žiaci ZŠ, ktorí nám priblížili vynášanie Moreny a jarné zvyky sprevádzajúce našich predkov od nepamäti. Veľkonočné trhy priniesli pestrú paletu výrobkov šikovných predajcov a prilákali množstvo návštevníkov, ktorí si mohli zakúpiť koláčiky aj v improvizovanej cukrárni, pripravenej rodičmi našich piatakov. Chceli by sme poďakovať všetkým, ktorí prispeli k neopakovateľnej atmosfére a veríme, že podobnú akciu zopakujeme aj na budúci rok.

   Recept víťazného zákusku - Ovocný zákusok s čučoriedkami

Suroviny: 4 vajcia
200 g práškového cukru
1 dcl oleja
8 polievkových lyžíc vlažnej vody
250 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
Urobíme piškótu, pečieme na 180°C asi 30 min.

Plnka: 1maslo /palmarín/
200 g práškového cukru
Vymiešať

Krém: 1 l mlieka
1 vanilkový cukor
2 zlaté klasy
3 lyžice hladkej múky špeciál
Uvarený krém necháme vychladnúť a zmiešame s vymiešaným maslom a cukrom.

Na upečenú piškótu ešte horúcu vylejeme čučoriedkový kompót /7dcl/ aj so šťavou. Na vychladnutý korpus dáme krém a na vrch šľahačku.
Urobíme 2 práškové šľahačky podľa návodu. Necháme v chladničke stuhnúť.
Dobrú chuť!